Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε συνέδριο


                                
                                   ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: ιστορία, πολιτική και δίκαιo.
                       Αθήνα 18-19 Οκτωβρίου 2019, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα.

Η μελέτη της ιδιότητας του πολίτη έχει αναδειχθεί σε μια διαρκή πολιτική και ερευνητική πρόκληση στην Ευρώπη. Ένα ζήτημα αιχμής τόσο στο πεδίο της μελέτης, όσο και σε αυτό της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Όντας ο δημοσίου δικαίου δεσμός που ενώνει έναν άνθρωπο με το κράτος στο λαό του οποίου αυτός ανήκει, η ιθαγένεια σηματοδοτεί κατεξοχήν την έννοια του ανήκειν στην πολιτική κοινότητα.
Ως τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα η ελληνική ιθαγένεια αποτελούσε κατεξοχήν πεδίο μελέτης πραγματειών του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου ενώ πλέον απασχολεί κατεξοχήν μελέτες από το χώρο της πολιτικής ιστορίας, του διεθνούς και συνταγματικού δικαίου, της πολιτικής κοινωνιολογίας και θεωρίας αλλά και της συγκριτικής πολιτικής. Η ιδιότητα του πολίτη είναι πλέον γνωστικό αντικείμενο και στη χώρα μας.
Η ελληνική ιθαγένεια, έχοντας πλέον σχεδόν δύο αιώνες θεσμικού πλαισίου, παρουσιάζει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν έχει ακόμη, εκτός ελάχιστων άρθρων και μονογραφιών, αποτελέσει αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημονικών πεδίων. Στους δύο αυτούς αιώνες, το δίκαιο ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και οι διοικητικές πρακτικές, καθώς και οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις, αντανακλούν ευρύτερες στρατηγικές συμπερίληψης και αποκλεισμού που προτάχθηκαν από το ελληνικό κράτος. Αυτές  με τη σειρά τους εκβάλλουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ανήκειν τη στιγμή που υποτάσσονται σε σκοπιμότητες  εσωτερικής και εξωτερικής πολιτική της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλα τα εθνικά κράτη.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας διεπιστημονικής προσέγγισης και μελέτης της ιδιότητας του πολίτη, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου και η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών διοργανώνουν αυτό το συνέδριο.
Παρά το ότι οι εισηγήσεις θα εστιάσουν κυρίως στην Ελλάδα, η παρουσίαση άλλων περιπτώσεων,  ιδίως εξεταζόμενων σε ένα συγκριτικό πλαίσιο, εντάσσονται κατεξοχήν στη θεματική του συνεδρίου.
Η πραγματική και συμβολική σημασία των ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκτός συνόρων, οι συνεχείς συνοριακές μεταβολές του ελληνικού κράτους από το 1830 έως το 1947, η ελληνο-οθωνανική/τουρκική διαμάχη και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στους πληθυσμούς που κατηγοριοποιεί ως “ομογενείς” αλλά και “αλλογενείς”, οι διμερείς και διεθνείς συμβάσεις, καθώς και οι μεταναστεύσεις από και προς την Ελλάδα, τόσο παλαιότερα, όσο ιδίως οι πρόσφατες  είναι μερικά από τα προφανή κεφάλαια της θεματολογίας του συνεδρίου.   
Ως εκ τούτου, η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ερευνητές και ερευνήτριες που εντρυφούν στη μελέτη της ελληνικής ιθαγένειας περιστρέφεται γύρω από τους ακόλουθους άξονες:
  • ιθαγένεια και μετανάστευση
  • ιθαγένεια και ομογενειακοί πληθυσμοί
  • στερήσεις ιθαγένειας
  •  η Ελλάδα στον χάρτη της ιθαγένειας: Βαλκάνια, Ευρώπη
  • ιθαγένεια και αλλαγές συνόρων στο ελληνικό κράτος
Επιστημονική γραμματεία του είναι ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας, δρ. Ιστορίας Λάμπρος Μπαλτσιώτης και ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Δημήτρης Χριστόπουλος ενώ την γραμματεία πλαισιώνει επιστημονική επιτροπή για την επιλογή των εισηγήσεων και τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος που αποτελείται από τους Ανδρέα Τάκη, επίκουρο καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρώην Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, τον Μιχάλη Τσαπόγα, δρ νομικής Πανεπιστημίου Μονάχου και ειδικό επιστήμονα στο Συνήγορο του Πολίτη και Γρηγόρη Τσιούκα, δρ. Νομικής ΑΠΘ και υπάλληλο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ (Βιέννη).
Με την παρούσα πρόσκληση απευθυνόμαστε σε όσες/όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο με ανακοίνωση διάρκειας είκοσι λεπτών. Σας καλούμε να υποβάλετε σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 100 λέξεις) καθώς και περίληψη της προτεινόμενης ανακοίνωσης (μέχρι 300 λέξεις). Μπορείτε να στέλνετε τις προτάσεις ηλεκτρονικά στη διεύθυνση   ithageneia@hotmail.com  μέχρι 31η Ιουλίου 2019. Η επιλογή των εισηγήσεων θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
O διαδικτυακός κόμβος ενημέρωσης σχετικά με τα του συνεδρίου (ανακοινώσεις, πρόγραμμα, εισηγήσεις κλπ) είναι ο   ithageneiagr.blogspot.com 

Γραμματεία συνεδρίου : Βάσια Κανελλοπούλου 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Αγαπητές/-οι φίλες και φίλοι, Καθώς η σύμπραξη της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας στην υλοποίηση του συνεδρίου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στην παρούσα συγκυρία, το συνέδριο «Ιθαγένεια:ιστορία, δίκαιο και πολιτική» δεν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2019 αλλά αναβάλλεται για το 2020.  Ευχαριστούμε και ζητούμε συγγνώμη ιδίως από όσους ανταποκρίθηκαν υποβάλλοντας ανακοίνωση. Εξυπακούεται ότι οι υποβληθείσες προς κρίση ανακοινώσεις αποδεσμεύονται. Η επιστημονική επιτροπή, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Δημήτρης Χριστόπουλος  Πάντειο Πανεπιστήμιο